top of page
Βιογραφικό
Μαρία Χατζηλάμπου
Η εικαστικός Μαρία Χατζηλάμπου είναι πτυχιούχος του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του University of Central Lancashire, Preston-United Kingdom. Αποφοίτησε το 1998 από το εργαστήριο ζωγραφικής της Βρετανίδας εικαστικού, Lubaina Himid. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της είναι στο αντικείμενο της Πολιτιστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, του τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστήμων του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου.
Από το 2000 έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε προσωπικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλες το 2008 και στην Γκαλερί J/M στο Λονδίνο το 2019. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε εικοσιπέντε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στο Sismanoglio Consular Foundation στην Κωνσταντινούπολη το 2005, στη Γκαλερί Theorama στις Βρυξέλες το 2010 και το 2023 στην Time of Art Gallery στην Αθήνα.
Έργα της βρίσκονται στις συλλογές, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και σε ιδιωτικές.
Αναφορικά με το έργο της έχουν γράψει οι Ιστορικοί Τέχνης, Μαρία Κενανίδου, Δέσποινα Ευθυμίου, Ελένη Κάρτσακα και Χριστίνα Ματιάκη. Επιπλέον έχουν γίνει αναφορές και αφιερώματα στη δουλειά τόσο σε περιοδικά και λευκώματα όσο και σε βιβλία τέχνης Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο λεύκωμα “Reflections Art in Commission Buildings”, 2005-2010 και στο βιβλίο της Ζωής Γοδόση, “Οι Εικαστικές Τέχνες στη Φλώρινα την Εποχή της Μεταπολίτευσης”, 2018.
Οι πίνακες της χαρακτηρίζονται από την ποιητικότητα της μονοχρωμίας και τη συναισθηματική συμπύκνωση. Ένα από τα ερωτήματα που θέτει στον θεατή, καθώς αναπτύσσει μια εικαστική γλώσσα πολύμορφων υπαινιγμών, είναι η συνδετική γραμμή μεταξύ του μυαλού και της ψυχής.
Το 2020 δημιούργησε τη γκαλερί MC ART SPACE. Η MC ART SPACE προωθεί έργα Ελλήνων καλλιτεχνών στο πλαίσιο της προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, στοχεύοντας να συμβάλλει στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής καλλιτεχνικής ταυτότητας.
Επιπλέον η Μαρία Χατζηλάμπου έχει εκπονήσει αξιόλογο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Συγκεκριμένα το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει τα συγγράμματα:
2023 «Χρώματα τραπέζια σε καμβά», ΑΩ
2022 «Η Αξιοποίηση των Εικαστικών στο Γυμνάσιο», Andy’s Publishers
2022 «Τοπική Ανάπτυξη και Πολιτιστική Κληρονομιά», Andy’s Publishers
2020 «Γρηγόρης Χατζηλάμπου», Blurb
2009 «Ο περίπατος μια γραμμής», Blurb
Η Μαρία κάνει την παρουσία της έντονη τόσο εικαστικά όσο και μέσα από το εκπαιδευτικό της έργο. Παράλληλα με την ζωγραφική της, δίδασκε από το 2000 το μάθημα των Εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση. Σήμερα είναι Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ08 Καλλιτεχνικών στη Δ.Δ.Ε. Δ. Θεσσαλονίκης.
bottom of page